VABILO: festival češenj 2017

SOBOTA, 3.junij, ob 10:00 uri, Dvorana E. Čibeja    - Ob 10 uri odprtje festivala češenj  - razstava češenj  - sejem -kmečka tržnica  - strokovno predavanje...

Preberite več...

Predstavitev na sejmu Expomego 2016

Predstavitev na sejmu Expomego 2016

Društvo DOLI se je tudi letos vse 4 dni predstavljalo na sejmu Expomego v italijanski Gorici. Tako smo od 25. - 29. informirali mimoidoče o zanimivostih Lokavca, povabili smo jih na Festival če...

Preberite več...

Furmanu Jožefu Plesničarju v slovo

Furmanu Jožefu Plesničarju v slovo

Od nas se je nepričakovano, v 63. letu starosti, za vedno poslovil Jožef Plesničar – Pepi Karlov. Član društva DOLI in aktiven član sekcije »Trnovski furmani«Pepi, kot smo ga ...

Preberite več...

Proslava "Slovenska beseda in …

Proslava "Slovenska beseda in pesem skozi življenje"

Vpliv kulture na naš razvoj in naše bivanje je večplasten. Tudi sama kultura je večplastna in tako neposredno in tudi posredno vpliva na nas. Tu meje med posrednim in neposrednim ni mogo...

Preberite več...

Društvo Doli je organiziralo in koordiniralo naslednje projekte:

PVC roze5. maj 2014, podjetje Hrast d.o.o., Lokavec: Izdelovanje rož iz PVC materialov
Dobili smo se v proizvodnih prostorih Podjetja Hrast d.o.o. v Lokavcu in pod vodstvom Marte Trebižan izdelovali rože iz PVC materialov. Te rože so imele za naše dejavnosti poseben pomen, saj so v maju in juniju opozarjale vse Lokavčane in obiskovalce, da se v kraju nekaj dogaja. Marta Trebižan je difektologinja s srcem. V letu 2012 dobitnica priznanja za »Naj prostovoljko leta«. Vedno je pripravljena pristopiti, pomagati in ustvarjati. Priznanje »Naj prostovoljka leta« ji je dalo nov zagon, da lahko pomaga in bo še naprej pomagala šibkejšim otrokom, jih vzpodbujala in jim osmišljala življenje. Ko imaš takšnega vodjo, so tudi izdelki enkratni. Res je, naredili smo tako lepe rože, da smo presenetili sami sebe.

slepota tolmin6. maj 2014, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin: Predstavitev slepote in slabovidnosti
Člani MDSS Nova Gorica so skozi delavnico v knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu prikazali kako sploh zgleda biti slaboviden ali slep. Povedali so, da slepi uporabljajo belo palico zato, da jih obvaruje pred morebitnimi nesrečami, saj jim služi za »gledanje«.

ponovna povezava6. maj 2014, MC Hiša mladih, Ajdovščina: Predstavitev ŠK Nazaj k naravi: Kaj je ponovna povezava v človeški naravi?
Predavateljica Vidijana Vrenjak je predstavila svoje delo in izkušnje v naravnem zdraviteljstvu ter pripravila predstavitev delavnice v treh delih, ki bo organizirana ob zadostnem številu (najmanj 15) prijav v jesenskem času. Predstavitvena delavnica je bila sicer organizirana v okviru študijskega krožka »Nazaj k naravi«, vendar smo jo namenili in reklamirali za širše občinstvo.

moc diha7. maj 2014, Dom starejših občanov Pristan v Vipavi: Moč diha
Podjetje Atum – Ra d.o.o. Ajdovščina je organiziralo v Domu starejših občanov Pristan v Vipavi predavanje in delavnico »Moč diha«. Predavateljica Nada Blažko – refleksoterapevtka in bioenergetičarka je povedala, da je dihanje najbolj osnovna stvar za ohranjanje zdravja. S pravilnim dihanjem, bi bili 80% manj bolni, ne bi se prepuščali navalom čustev, hkrati pa bi bili zadovoljni sami s seboj. Z varovanci smo naredili sedem različnih dihalnih vaj, ko smo dihali s trebušno prepono, potem s prsnim delom in na koncu še s ključničnim delom. Tako smo si zelo dobro prezračili pljuča.

makedonija27. maj 2014, MC Hiša mladih, Ajdovščina: Learn greek – Naučimo se grško
EVS prostovoljec Aleksandar Blaževski nas je v mini tečaju naučil nekaj osnovnih fraz in nas povabil k sodelovanju v študijskem krožku. Predstavitve študijskega krožka »Naučimo se grško« - Mathenete Ellinika, se je udeležilo pet oseb. Na prvem srečanju je EVS prostovoljec Aleksandar Blaževski predstavil predvsem grško abecedo, pisavo in posebnosti pri izgovorjavi. Tudi to uvodno srečanje smo namenili širšemu občinstvu, kasneje pa se je v študijskem krožku srečevala skupinica sedmih navdušencev, ki se bodo na dopustu v Grčiji marsikaj uspeli pogovoriti kar v jeziku domačinov, bolj zanesljivi pa bodo tudi njihovi koraki ob plesu sirtakija.

sajenje roz7. maj 2014, na travniku pred vasjo Lokavec: Sajenje rož
Društvo DOLI je organiziralo akcijo »sajenja rož«. To so tisti barvno pisani cvetovi, ki smo jih delali 5. maja. Te rože bodo imele od sedaj naprej poseben pomen. Ob prihodu v Lokavec bodo pozdravljale Lokavčane in dajale dobrodošlico vsem, ki bodo prišli v vas Lokavec, hkrati pa bodo ti pisani cvetovi oznanjali, da se v vasi dogajajo kulturni dogodki, ki so vredni ogleda. V TVU so rože cvetele polna dva meseca.

stare vrtnice7. maj 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Stare vrtnice za nove vrtove
Predstavniki Vila Lavanda so v sodelovanju z društvom DOLI organizirali predavanja »Stare vrtnice za nove vrtove«. Prekrasno nem je predavala gospa Irena Kodele univ. dipl. biologinjo s srcem, raziskovalko narave, ki želi, da bi dovolili naravi, da deluje naravno. Pokazala nam je stare sorte vrtnic in nam povedala, kako so enostavne za vzgojo, da so odporne proti škodljivcem, da dolgo cvetijo in da imajo opojen vonj.

oro in sirtaki8. maj 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Zaplešimo pajduško oro in sirtaki
Dogovorjeno je bilo, da bo plesna delavnica v Domu krajanov v Ajdovščini. Ker je bila tu prostorska problematika, so v društvu DOLI organizirali, da je bila delavnica izvedena v dvorano Edmunda Čibeja v Lokavcu, kjer nam je prostovoljec Evropske prostovoljne službe Aleksandar Blaževski pod okriljem MDPM Ajdovščina pokazal dva plesa in sicer pajduško oro in sirtaki. Udeleženke delavnice so bile dekleta iz skupine Ajda in preživeli smo prekrasen večer.

makedonija9. maj 2014, Podružnična šola Črniče: Destinacija: Makedonija
Predstavitev naravnih lepot in turističnih zanimivosti Makedonije ob dnevu Evrope z EVS in prostovoljcem Aleksandrom Blaževskim. Turistično predstavitev Makedonije je EVS prostovoljec Aleksandar Blaževski v TVU 2014 pripravil tudi na podružnični šoli Črniče. Poslušalo ga je 45 otrok od 1. do 5. razreda, ki so se po predstavitvi naravnih in kulturnih lepot Makedonije z Aleksandrom zabavali tudi pri športnih igrah na prostem.

oro in sirtaki9. maj 2014, MC Hiša mladih, Ajdovščina: Zaplešimo pajduško oro in sirtaki
Plesna delavnica za odrasle – EVS prostovoljec Aleksandar Blaževski je prisotne popeljal v svet makedonskih in grških plesnih korakov. EVS prostovoljec Aleksandar Blaževski je plesne korake makedonskega kola, pajduškega ora (kola) in sirtakija naučil pet oseb. Druženje je bilo prijetno, prisotni pa so povprašali tudi po »nadaljevalnem tečaju«.

TVU14 Podnanos12. maj 2014, Podružnična šola Podnanos: Zaplešimo pajduško oro in sirtaki
Z EVS prostovoljcem Aleksandrom Blaževskim je makedonsko kolo, pajduško oro (kolo) in sirtaki plesalo tudi 70 otrok od prvega do petega razreda iz podružnične šole Podnanos, pridružile pa so se jim tudi njihove učiteljice.

druzinska dediscina12. maj 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Ravnanje s predmeti družinske dediščine
Pod okriljem Goriškega muzeja nam je mag. Jana Šubic predavala kako ohranjati predmete družinske dediščine. Mag. Jana Šubic Prislan je konservatorska-restavratorska in svetnica v Goriškem muzeju v Novi Gorici. Že od leta 1979 skrbi za konserviranje in restavriranje arheološke in umetnoobrtne keramike iz matičnega in mnogih drugih muzejev. Ves čas svojega delovanja si prizadeva za čim bolj kakovostno strokovno delo, znanje prenaša na strokovno in laično javnost, predava na šolah, društvih in zainteresirani javnosti. Mag. Jana Šubic Prislan je v letu 2013 prejela priznanja in nagrado za življenjsko delo, ki ji ga je podelilo Društvo restavratorjev Slovenije. Ni se nam treba bati za predmete iz družinske dediščine, če nam jih bo pomagala ohranjati tako visoka strokovnjakinja. Jana je izredno preprost človek, čeprav izredna strokovnjakinja na svojem področju, zna pripovedovati in učiti na tako zelo preprost način, da jo lahko razume vsak človek, hkrati pa te napolni s kopico novega znanja in spoštljivosti do svojih prednikov in njihovega dela.

bolecina in zdravila113. maj 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Bolečina, zdravljenje in zdravila
Društvo DOLI je organiziralo predavanje s primarij dr. PIRC JELKO. Primarij dr. Pirc Jelka deluje v bolnišnični ambulanti, ki se ukvarja z zdravili in svetuje zdravnikom in pacientom, katera zdravila se med seboj dopolnjujejo, katera pa medsebojno delujejo razdiralno in lahko pacientu napravijo več škode kot koristi. V ambulanto lahko pridejo posamezniki in se individualno prepričajo, ali uživajo primerna zdravila. Primarij dr. Pirc Jelka je bila navdušena nad poslušalkami in poslušalci, ker so po končanem predavanju veliko spraševali in jih je ta problematika zelo zanimala.

makedonija314. maj 2014, Podružnična šola Goče: Destinacija: Makedonija
Turistično predstavitev Makedonije je EVS prostovoljca Aleksandra Blaževskega v TVU 2014 poslušalo 15 otrok na podružnični šoli Goče. Pogovarjali so se o naravi in o kulturi Makedonije, ki je v mnogo pogledih pravzaprav zelo podobna Sloveniji.

stare vrtnice214. maj 2014, OŠ Skrilje: Stare vrtnice za nove vrtove
Društvo DOLI je pod okriljem Vila Lavanda organiziralo predavanje »Stare vrtnice za nove vrtove«. Kot v dvorani Edmunda Čibeja je predavala gospa Irena Kodele univ. dipl. biologinja. Vrtnice je prinesla tudi na ogled, da smo lahko občutili njihov opojen vonj.

TVU14 15. maj 2014, Podružnična šola Vipavski Križ: Destinacija: Makedonija
50 otrok je poslušalo predstavitev Makedonije, 12 izmed njih pa je nato EVS prostovoljcu Aleksandru Blaževskemu pomagalo pripraviti tradicionalno makedonsko sladico, oblande, s katerimi so se pri kosilu posladkali prav vsi učenci.

fotografija teorija15. maj 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Fotografija v teoriji
Društvo DOLI pod okriljem Samo Trebižan s.p. organiziralo predavanje »Fotografija v teoriji«. Mag. Samo Trebižan nas je popeljal v realnost fotografiranja in spoznali smo, da dobro fotografirati pomeni veliko znanja in veliko izkušenj. Tako zelo so mi ostale v spominu naslednje besede: »Ne poznamo dobrega ali slabega fotoaparata. Tisti fotoaparat s katerim iščemo trenutek je takrat najboljši« in »Biti dober fotograf, pomeni veliko fotografirati«.

struklji16. maj 2014, Turistična kmetija Černigoj, Lokavec: Kako skuhamo štruklje
Turistična kmetija Černigoj je v svojih prostorih organizirala delavnico »Kako skuhamo štruklje«. Prijazna gospodinja Dragica Černigoj nam je zelo širokogrudno predstavila način njenega umetniškega kuhanja. Med pripravo slastne dobrote smo smeli fotografirati in si zapisovati vsako malenkost, med kuhanjem nam je postregla z domačim vinom. Ko pa so bili štruklji narejeni – prvi skuhani na pari in drugi v vodi, smo se z njimi posladkali ob že zelo pozni večerni uri in za slovo je vsaka udeleženka dobila še popotnico za domov. No, saj sem rekla, zelo prijazna in dobrosrčna gospodinja, enako velja za gospodarja in njune otroke, ki se vedno trudijo zadovoljiti goste, ki pridejo na njihovo turistično kmetijo.

TVU14 Sturje17. maj 2014, Osnovna šola Šturje, Ajdovščina: Zaplešimo pajduško oro in sirtaki in mini predstavitev Makedonije
14 mladih in mladih po srcu se je učilo plesati makedonsko oro (kolo), pajduško oro in sirtaki na osnovni šoli Šturje, kjer smo se v sobotnemu dopoldnevu družile različne generacije. EVS prostovoljec Aleksandar Blaževski je svoje delo opravil odlično kot vsakič doslej, počitnice v Grčiji pa bodo za marsikaterega udeleženca z novim znanjem še bolj sproščene.

slepota19. maj 2014, Fakulteta za uporabne družbene študije, Nova Gorica: Predstavitev slepote in slabovidnosti
Predstavniki MDSS Nova Gorica so študentom predstavili slepoto in slabovidnost.

makedonija lokavec20. maj 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Predstavitev turističnih zanimivosti Makedonije
Društvo DOLI je pod okriljem MDPM Ajdovščina, ki gosti prostovoljca iz Makedonije Aleksandra Blaževskega organiziralo "Predstavitev turističnih zanimivosti Makedonije". Aleksandar nam je na zelo poseben način predstavil Makedonijo, njene zanimivosti, znamenitosti, zgodovino, podnebje, ljudi in običaje. Naravo je primerjal z naravo v Sloveniji, povedal je, da je Blejsko jezero zelo lepo, da je Ohridsko jezero tudi zelo lepo, vendar 100-krat večje od blejskega jezera. Govoril je o kralju Aleksandru in njegovih zemeljskih osvajanjih, o kasnejših velikih zemeljskih in vojaških izgubah, o prvi demokratični vladi leta 1903 – Kruševska republika, ki je trajala borih 9 dni in nato so prišli Turki in požgali Kruševo in še nekaj okoliških vasi. Makedonija, nekoč del Jugoslavije, je danes samostojna država, ki se prav uspešno prebija v Evropo je resnično vredna, da si jo pobliže ogledamo in spoznamo njene kraje in ljudi.

refleksoterapija21. maj 2014, Dom starejših občanov Pristan v Vipavi: Samopomoč z refleksoterapijo na roki
Podjetje Atum – Ra d.o.o. Ajdovščina je organiziralo v Domu starejših občanov Pristan v Vipavi delavnico »Samopomoč z refleksoterapijo na roki«. Refleksoterapia je naravna metoda zdravljenja. Temelji na predpostavki, da ima vsak organ in organski sistem točno določeno cono na mikrosistemih telesa, kot so stopala, dlani, ušesa in lobanja. Refleksoterapevtka Nada Blažko je varovankam in varovancem doma pokazala določene prijeme na roki, da si lahko olajšajo ali odpravijo določene telesne bolečine. Seveda so največji poudarek dali na bolečine v hrbtu in problem z dihali.


22. maj 2014, Vrtec Idrija: Predstavitev slepote in slabovidnosti

Predstavniki MDSS Nova Gorica so malčkom predstavili slepoto in slabovidnost.

zelisca22. maj 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Zelišča in njihova uporaba
Društvo DOLI je pod okriljem Zavoda za gostinstvo in turizem na Planoti, socialno podjetje d.o.o. organiziralo v Dvorani Edmunda Čibeja predavanje »Zelišča in njihova uporaba«. Bivši direktor podjetja, sedaj v pokoju, gospod Boris Kante je povedal, kako in kdaj lahko uporabimo zelišča v kulinariki. Ponudba različnih pripravkov od napitkov, čajev, raznih juh do sladkih piškotov je zelo, zelo pestra. Povedal je, da je tudi kuhinje dejavnost, kjer moraš uporabljati svojo fantazijo, da prideš do enkratnih izdelkov. Podjetje sodeluje s slepimi in slabovidnimi in s projekcijo je prikazal kako lahko slepe osebe sadijo zelišča, jih obirajo, kako kuhajo v kuhinji in kako lahko funkcionirajo neverjetno dobro, samo verjeti in zaupati je potrebno. Povedal je kako se pravilno suši zelišča in sadje, kako se pridobiva eterična olja in da je za 3cl. eteričnega olja iz vrtnic potrebnih tri tone listov – zato so naravni parfumi tako zelo dragi. Iz zelišč kot je meta, melisa in kamilica lahko napolnimo okrasne blazine, ki oddajajo aromatične vonjave in so pravi balzam za pomiritev. Dal nam je kar nekaj idej za nova delovna mesta, kjer pa je potrebna vztrajnost in potrpežljivost. Čez noč se zgodi zelo malo stvari.

zelisca23. maj 2014, Dom krajanov Črniče: Zelišča in njihova uporaba
Predavanje »Zelišča in njihova uporaba« smo predstavili še v domu krajanov v Črničah. Predavanje je tako zelo kvalitetno, da slušatelji lahko dobijo potrdilo o udeležbi in ob opravljanju NPK zeliščar, imajo določene prednosti pri opravljanju izpitov.

tecem da pomagam25. maj 2014, Stadion v Novi Gorici: Dobrodelna prireditev Tečem, da pomagam
To je bila družabna prireditev, kjer so tekli po stadionu slepi in slabovidni. Tekli pa tudi drugi prisotni, tudi zelo znane osebnosti, zato, da slepim finančno pomagajo s simbolično startnino. Videči, ki si za tek pokrijejo oči, imajo spremljevalca in med tekom skušajo dojeti, kaj sploh je in kolikšen primanjkljaj je slepota, za normalno življenje.

mini koncert25. maj 2014, Stadion v Novi Gorici: Tečem, da pomagam - mini koncert Pritrkovalcev Lokavec
Društvo DOLI s Pritrkovalsko sekcijo je na prireditvi organiziralo mini koncert. S šestimi uglašenimi miniaturnimi zvonovi in glasbili so Pritrkovalci Lokavec oznanili začetek teka po stadionu, tekače so spodbujali s pritrkovalsko glasbo, jim dajali ritem in na koncu so zaigrali vzpodbudno in veselo pesem za vse, ki so vztrajali do konca. Mladi pritrkovalci so poleg igranja tudi tekli, tudi z zavezanimi očmi, da so dvojno pripomogli k izboljšanju finančne problematike.

kmetijski stroji27. maj 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Kako delati s stroji na kmetiji in njihovo vzdrževanje
Društvo DOLI je pod okriljem podjetja Hrast d.o.o. Lokavec organiziralo predavanje «Kako delati s stroji na kmetiji in njihovo vzdrževanje«. Gospod Iztok Kompara se ukvarja z vzdrževanjem in popravili kmetijske problematike. Povedal je, da bi na marsikateri kmetiji po Sloveniji morali za stroje bolj skrbeti, da bi jih morali izven sezone vsaj enkrat mesečno vsaj prižgati, ob koncu sezone očistiti, naoljiti vse potrebne dele. Problem je tudi s servisi. Kmetje si velikokrat hočejo ob defektu določenega stroja pomagati kar sami, pa žal napravijo veliko napak, tako da ima servisna služba dodatno delo in seveda povečanje stroškov. Če bi se ljudje, ki upravljajo kmetijsko mehanizacijo držali vseh pravil in navodil tudi do nesreč ne bi prihajalo v tolikšni meri. Nenazadnje vsako leto ugasne na kmetijah po Sloveniji preveč življenj prav zaradi precenjevanja samega sebe. Pozabljamo pa, da je življenje najbolj dragocena stvar.

TVU14 29. maj 2014, Podružnična šola Budanje: Zaplešimo pajduško oro in sirtaki in mini predstavitev Makedonije
Z EVS prostovoljcem Aleksandrom Blaževskim je makedonsko kolo, pajduško oro (kolo) in sirtaki plesalo tudi 53 otrok od prvega do petega razreda iz podružnične šole Budanje, mirnih nog pa niso ostale niti njihove učiteljice.

kaligrafija30. maj 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Kaligrafija
Društvo DOLI je pod okriljem Loredana Zega s.p. v Dvorani Edmunda Čibeja organiziralo delavnico »Kaligrafija«. Loredana Zega je kaligrafista svetovnega porekla in članica združenja angleških kaligrafskih mojstrov CLAS – Calligraphy Lettering Art Society. Leta 2007 je na kaligrafski razstavi v Britanski knjižnici (British Library) v Londonu prejela certifikat za najbolj inovativen izdelek in osvojila Angleško Nacionalno Kaligrafsko Diplomo z odlično oceno. Njena dela so na ogled v Narodnem muzeju Slovenije, v Muzeju krščanstva in v Narodni galeriji Slovenije. Delo kaligrafistke opravlja s strastjo in predanostjo. Svoje znanje z vso ljubeznijo predaja tudi drugim in njene tečaje v Sloveniji je obiskalo že preko 2000 oseb. In kako je bilo na delavnici? Prvič, bilo nas je preveč, vendar se je vsakemu posvetila z enako skrbnostjo in z nami delala dobre tri ure. Oskrbela nas je s pravim papirjem in črnili ter nam posodila vsa potrebna pisala. Povedala nam je o orodju, ki ga uporablja za svoje delo, da imamo v Sloveniji zelo kvaliteten papir in ne tako zelo drag, tudi črnila imajo spodobno ceno. Pokazala nam je kako določimo razmerje črk, s kakšnimi elementi je sestavljena določena črka, vsak je napisal svoje ime v želeni pisavi od gotice, unciale, lepopisja…… Za vse udeležene je bil ta večer prekrasen.

roze papir3. junij 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Izdelava rož iz papirja
Z Marto Trebižan smo v maju TVU začeli in v juniju je bila spet prva na vrsti. Dogovorili smo se, da nas bo naučila izdelovati nagelj in vrtnice. Všeč mi je, ker so te delavnice zelo obiskane, najbolj pa me je razveselilo, ko sem med ženskami zagledala tudi moške obraze. Vsakemu moškemu posebej čestitam, ker si upa javno povedati, da ga ročne spretnosti veselijo in da tudi izpod moških rok prihajajo prekrasni izdelki. Marta nas je naučila napraviti nagelj, ki simbolizira prijateljstvo in spoštovanje. Toliko smo imeli opravka z nageljnom in toliko smo jih morali narediti, da smo na vrtnice kar pozabili. Te bomo delali drugo leto v TVU.

oro in sirtaki vipava4. junij 2014, Dom krajanov v Vipavi: Zaplešimo pajduško oro in sirtaki
Društvo Doli je pod okriljem MDPM Ajdovščina, ki gosti prostovoljca iz Makedonije Aleksandara Blaževskega organiziralo v Domu krajanov v Vipavi plesno delavnico »Zaplešimo pajduško oro in sirtaki« za Folklorno društvo Vipava. Prav vsi so prišli na vaje, nam pokazali da se pred plesom segrejejo in si raztegnejo vse mišice in da z njimi aktivno pleše tudi 80-letna gospa. Makedonec Aleksandar Blaževski bivši rokometaš je plesa svoje domovine z veseljem predstavil. Najbolj ga je veselilo, da so plesne korake zelo hitro dojeli in plesali z njim. Seveda nam je zelo godilo, ker je na prireditev prišla tudi novinarka iz časopisne hiše DELO in vse povedano in pofotografirano objavila v prilogi Dela.

5. junij 2014, Dijaški dom Ajdovščina: Predstavitev Makedonije
60 dijakov, ki prebivajo v dijaškem domu v Ajdovščini je z zanimanjem prisluhnilo predstavitvi Makedonije. EVS prostovoljec Aleksandar Blaževski o svoji domovini predava pristno in srčno, predstavi naravne lepote, kulturne zanimivosti in izjemno zgodovino države, ki je v mnogo pogledih zelo podobna Sloveniji, hkrati pa zaradi svoje drugačnosti prav eksotična.

razstava roz5. junij 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Razstava Rože iz papirja
Društvo Doli je na delavnici »izdelovanje rož iz papirja« z dne 03.06.2014 priredilo še razstavo ustvarjenih izdelkov. Vodja projekta je bila Alenka Kompara in v prostoru dvorane Edmunda Čibeja, kjer imamo razna predavanja in delavnice, so v vitrini razstavljeni izdelki, ki obiskovalcem povedo, da se v tej hiši veliko dogaja, hkrati pa je razstava dodana vrednost temu prostoru.

razstava cesnje6. junij 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Razstava Češnje v časopisju pred letom 1913
Društvo DOLI je pod okriljem Goriškega muzeja odprlo razstavo »Češnje v časopisju pred letom 1913«. Vodja razstave Boris Blažko se je izredno potrudil in pridobil podatke iz časopisja, kako so nekoč gojili češnjo, da je bila zelo znana vrsta češnje »vipavka« doma iz Vipavske doline, da so bili prvi festivali češenj v današnji italijanski Gorici in po vojni so festivale prevzeli v Goriških Brdih. V Vipavski Dolini je industrializacija privabila prebivalstvo v tovarne, ker se je zdel zaslužek lažji kot na kmetiji, današnja situacija pa nas spet vodi h koreninam in svojim prednikom smo dolžni, da damo vipavski češnji zasluženo dostojanstvo.

krompir6. junij 2014, Turistična kmetija Černigoj, Lokavec: Lupljenje krompirja in čiščenje postrvi
Društvo DOLI – sekcija za turizem je na Turistični kmetiji Černigoj organizirala večer »Lupljenje krompirja in čiščenja postrvi« zato, da smo spoznali koliko priprav in dela je potrebnega, preden pride hrana na mizo.

okrogla miza7. junij 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Okrogla miza Razvoj turizma na podeželju
Društvo DOLI – sekcija za turizem je v sodelovanju z BIT Planoto v okviru prireditve »Festival nevladnih organizacij« organiziralo okroglo mizo na temo »Razvoj turizma na podeželju«. Sodelovali so: Boris Jež - gospodarstvenik, Marijana Grčman - novinarka, Boris Blažko - predsednik društva DOLI, mag. Inga Miklavčič Brezigar - etnologinja, Igor Miljavec - predsednik MDSS Nova Gorica, Tanja Rijavec - predsednica društva turističnih vodnikov Ajdovščina in publika, ki se je v debato zelo aktivno vključila. Za današnjo gospodarsko situacijo in mlačnost v državi nekateri krivijo državo, drugi pravijo, da mora biti prebivalstvo bolj aktivno in ne sme čakati države. Državljani bi morali s politiko bolj sodelovati, ji sugerirati in neprestano zelo glasno opozarjati na napake in enako zahtevati, da se le te popravijo. Mlačnost nas ne bo pripeljala nikamor. Treba je trdo in vztrajno delati, rezultate pa ne moremo in ne smemo pričakovati čez noč. Mladi bi se morali aktivno vključevati v nevladne organizacije, kjer bi pridobili prve neprecenljive izkušnje. Najtežje je vsako stvar premakniti iz mesta, potem pa zadeva že steče. Ugotovili smo, da je prihodnost naše dežele v turizmu in zdravi avtohtoni prehrani in na teh področjih je potrebno delati. Med kraji in občinami je potrebno sodelovati in si pomagati, ne pa da si zapiramo eden drugemu poti in vsak hoče biti gospodar v svojem vrtičku, kar pa ne prinaša rezultatov, temveč samo slabo voljo in stagnacijo.

pohod cesnje8. junij 2014, Češnjevi nasadi v Lokavcu, sv. Urban, Dvorana Edmunda Čibeja, Lokavec: Pohod po češnjevih nasadih
Društvo Doli je v sklopu Festivala češenj organiziralo pohod po češnjevih nasadih. Start je bil ob 8.00 uri pred Turistično kmetijo Černigoj. Pot nas je vodila v prve tri češnjeve nasade, ki so v neposredni bližini kmetije Černigoj in sicer nasad Zdenka Lokarja, Jožeta Černigoja in Valentina Kompare. Pohod smo nadaljevali skozi zaselek Kompari proti sv. Urbanu, kjer smo imeli enourni počitek. Tu smo malicali in uživali v mini koncertu Pritrkovalcev Lokavec in Jugovčka. Ob spremljavi zvonov smo pot nadaljevali proti zaselkoma Rovtarše in Brod. Tu smo se ustavili v četrtem češnjevem nasadu Bogdana Slokarja, ki je eden največjih in najlepših v Sloveniji. Tu nas je čakala TV Koper in prispevek objavila na nacionalni TV1 v nedeljski kmetijski oddaji. Po ogledu smo prehodili še kilometer poti in prišli do Dvorane Edmunda Čibeja, kjer smo si ogledali razstavo češenj in nadaljevali pešpot še zadnji kilometer in prišli na Kmetijo Černigoj, kjer smo se lahko okrepčali domačo jedjo – jota s klobaso. Ker je bilo pohoda konec, smo izžrebali tudi tri pohodnike, ki so prispeli do konca. Za nagrado so dobili košaro v kateri so bile češnje in izdelki iz češenj. Na pohodi je bilo kar nekaj ljudi iz notranjosti Slovenije in z načinom organizacije so bili zelo zadovoljni in obljubili, da se drugo leto spet vidimo.

jugovck8. junij 2014, sv. Urban, Lokavec: Pohod po češnjevih nasadih - Mini koncert Pritrkovalci Lokavec in skeč Jugovček
Cerkvica sv. Urbana je najvišja točka pohoda, nad plazom Slano Blato sta pohodnike pozdravila trobentača Eva Bras in Anej Babič in takoj na to, so jih zadnji del poti do sv. Urbana spremljali mladi Pritrkovalci Lokavec s pritrkovalsko glasbo. Ob malici so pohodniki uživali ob glasbi zvonov, nato jih je pozdravil Jugovč'k (Zvonko Bolčina), ki je prišel iz vasi Stomaž s pletenim nahrbtnikom na hrbtu, napolnjen s prvimi češnjami. V obdobju med 1. in 2. svetovno vojno je živel mali mož Jugovč'k, bil je vaški posebnež iz vasi Stomaž (vas nad Lokavcem) in si je služil denar tudi tako, da je prodajal prve češnje. Tako je prve češnje »vipavke«, povezane v šopke, prinesel v pletenem nahrbtniku k cekrvici sv. Urbana, da so jih po maši starši kupovali svojim otrokom. Svoj prihod je naznanjal z vriskanjem in pesmijo in bil je prava dogodivščina za takratne čase. In tako je bilo tudi tokrat.

pozari10. junij 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Požari v gospodinjstvu
Društvo DOLI je pod okriljem Inštituta za varnost Lozej d.o.o. Ajdovščina organiziralo predavanje »POŽARI V GOSPODINJSTVU«. Diplomiran varnostni inženir gospod Boštjan Ulaga nam je s projekcijo in kratkimi filmi prikazal kako zelo hitro se širi požar, posledično narašča temperatura, kako se vse zadimi in kako zelo je požar nevaren za življenje. Rekel je, da bi bilo prav, da bi vsa gospodinjstva imela gasilni aparat in vsi bi morali znati z njim rokovati. Če začne na štedilniku goreti maščoba, je smrtno nevarno gasiti z vodo, ker se ta takoj upari, kar pomeni v trenutku zelo velika razširitev plamena, ki lahko povzroči prisotnemu življenjsko nevarne opekline in hkrati začne goreti pohištvo. Ogenj v posodi na štedilniku je najlaže zadušiti tako, da najprej izklopimo električni tok, ali zapremo plin in takoj nato ogenj v posodi pokrijemo s pokrovko ali debelo bombažno odejo - prekiniti moramo dotok kisika. Predavanje je bilo izredno zanimivo in koristno, zato ga bomo še kdaj ponovili.

slepota11. junij 2014, OŠ Draga Bajca v Vipavi: Predstavitev slepote in slabovidnosti
Društvo DOLI je pod okriljem MDSS Nova Gorica organiziralo delavnico »PREDSTAVITEV SLEPOTE IN SLABOVIDNOSTI« v OŠ Draga Bajca v Vipavi. Predstavniki gospa Metoda, gospa Sonja in gospod Edi so učencem zelo realistično povedali in pokazali kaj pomeni slepota. Gospa Metoda je povedala da vidi samo temo, pokazala je določene aparature, ki spoznajo barvo, povedo ali je v prostoru tema ali svetloba, pokazala je uro za slepe in učencem je pokazala braillovo abecedo in kako uporabljati pisalni stroj za slepe. Gospa Sonja je seznanila učence katere načine slabovidnosti poznamo, zato so poskusiti različno narejena očala in simulirali določeno slabovidnost. Pokazala jim je razne družabne igre, ki so prirejene za slepe in slabovidne osebe. Gospod Edi je predstavil belo palico, ki jo uporabljajo slepi po vsem svetu in je njihov zaščitni znak, hkrati pa nenadomestljiv pripomoček pri hoji po mestu. Slepi naj bi se sami gibali po mestih, ki jih poznajo, sicer potrebujejo človeka, da jih vodi. Kljub temu, da smo bili zelo blizu koncu šolskega leta, so učenci pokazali izreden interes za to tematiko, tako da je bilo tri-urno delo prijetno in v obojestransko zadovoljstvo.

okusna makedonija111. junij 2014, Dijaški dom Vipava: Okusna Makedonija in predstavitev Makedonije
Aleksandar Blaževski prinaša svoje kulinarično znanje iz turistične srednje šole v Skopju, njegovi »oblandi« pa so vedno odlično sprejeti. EVS prostovoljec Aleksandar Blaževski rad in dobro kuha. Na predstavitvenih delavnicah najraje pripravi kakšno makedonsko sladico, najpogosteje so to oblandi, za manjše skupine pa tudi orehove in čokoladne bombice. Tudi tokrat so prisotni dijaki sodelovali z veseljem, prav tako pa tudi z velikim veseljem izpraznili pripravljene krožnike.

makedonija dk ajdovscina13. junij 2014, Dom krajanov Ajdovščina: Predstavitev turističnih zanimivosti Makedonije
V Domu krajanov v Ajdovščini je Društvo DOLI pod okriljem MDPM Ajdovščina, ki gosti prostovoljca iz Makedonije Aleksandra Blaževskega organiziralo »PREDSTAVITEV TURISTIČNIH ZANIMIVOSTI MAKEDONIJE«. Aleksandar nam je na zelo poseben način predstavil Makedonijo, njene zanimivosti, znamenitosti, zgodovino, podnebje, ljudi in običaje. Prisotni so Makedonijo kar poznali, zato so se na zelo prijeten način vključili v debato. Gospod Tine pa je v Makedoniji služil vojaški rok in seveda je podoživel določene kraje in ljudi. Končne besede pa so bile: »ja spet bo treba iti pogledati Makedonijo, ker se je veliko spremenilo«. Super, Aleksandar je svojo nalogo zelo dobro opravil.

heliopatija15. junij 2014, njiva Lavanda, Lokavec: Heliopatija in magnetizem
Vila Lavanda je na njivi Lavanda organizirala predavanje »Heliopatija in magnetizem«. Vremenska napoved je bila zelo neugodna in je kazalo na močno deževje, pa ne morete verjeti, sijalo je sonce in izpeljali smo prireditev kot smo si zamislili in se imeli zelo lepo. Predaval je gospod Leo iz Inštituta za heliopatijo in magnetizem iz Celja. Povedal je, da je sončna energija vir življenja. Silicijevo steklo je material, ki je najboljši za ujeti sončno svetlobo. Razkril nam je še določene recepte za pripravo homeopatskih pripravkov. Prisotne so na koncu predavanja kar spraševale kako si pomagati pri določenih obolenjih ali dolgotrajnih boleznih. Gospod Leo je prinesel tudi nekaj knjig na to tematiko in le te so bile kar pograbljene.

okusna makedonija lokavec17. junij 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Okusna Makedonija
Društvo DOLI je pod okriljem MDPM Ajdovščina, ki gosti prostovoljca iz Makedonije Aleksandra Blaževskega organiziralo delavnico »OKUSNA MAKEDONIJA« v Dvorani Edmunda Čibeja. Skuhali smo nadev za oblande – podobno našim napolitankam, le da je bolj, bolj dobro. Ker smo morali čakati, da se je nadev vsaj malo ohladil, smo med tem časom pripravili kugle – podobno našim rumovim kroglicam, le da tu ni nobenega alkohola. Veselje je bilo, ko smo se začeli z dobrotami sladkati in kljub veliki želji, da bi ogromno pojedli, je to tako zelo energetsko močna sladica, da lahko poješ samo določeno količino. Ja, smo pa preostanek razdelili med prisotne, da so se lahko posladkali še doma. Seveda takšna hrana ne more biti slaba, če uporabiš jedilno čokolado, kakav, orehe, mleko, maslo, sladkor…… mmmm, super je bilo.

bolecina in zdravila218. junij 2014, Dom krajanov Črniče: Bolečina, zdravljenje in zdravila
Društvo DOLI je organiziralo predavanje Bolečina, zdravljenje in zdravila« s primarij dr. PIRC JELKO še v Domu krajanov v Črničah. Ta tema je bila zelo zanimiva in je privabila veliko poslušalcev. Tudi primarij dr. Pirc Jelka je bila navdušena nad udeležbo in obljubila nadaljnje sodelovanje.

likovna delavnicaOd 20. do 22. junija 2014, Lokve pri Novi Gorici: Likovna delavnica slepih in slabovidnih
Pod okriljem medobčinskega društva Nova Gorica se je izvedla likovna delavnica na Lokvah, kjer so se udeleženci delavnice pod mentorstvom ge. Stanke Golob preizkusili v izdelovanju slik iz peska, je bila čudovita izkušnja. Hvala tudi Gostilni Winkler za super postrežbo in okusno hrano.

refleksoterapija20. junij 2014, Dom krajanov Ajdovščina: Samopomoč z refleksoterapijo na roki
Podjetje Atum – Ra d.o.o. Ajdovščina je organiziralo v Domu krajanov v Ajdovščini delavnico »Samopomoč z refleksoterapijo na roki«. Refleksoterapija je naravna metoda zdravljenja. Terapevti refleksoterapijo ponavadi izvajajo na stopalih, ker se kažejo najbolj učinkoviti rezultati. Refleksoterapijo na roki pa lahko uporabimo za samozdravljenje, ker je pri obdelavi rok naše telo v udobnem položaju in se pri masaži ne naprezamo. Refleksoterapevtka Nada Blažko je prisotnim pokazala katere organi si lahko masirajo na roki in si s tem lajšamo bolečine. Delavnica je bila zelo prijetna in prisotni bi se kar pogovarjali in spraševali, tako da smo se razšli šele po 23 uri.

okusna makedonija23. junija 2014, Dom krajanov Ajdovščina: Okusna Makedonija
Društvo DOLI je pod okriljem MDPM Ajdovščina, ki gosti prostovoljca iz Makedonije Aleksandra Blaževskega organiziralo delavnico »OKUSNA MAKEDONIJA« v Domu krajanov v Ajdovščini. Delavnica je bila predvidena za 27.06.2014, vendar zaradi zadržanosti Nade in Aleksandra, smo delavnico prestavili na 23.06.2014. Kot v Lokavcu smo skuhali nadev za oblande in med ohlajanjem nadeva smo pripravili kugle. Tudi tokrat smo se prisotni veselo sladkali in prepričana sem, da bomo takšno sladico pripravili tudi doma. Načeloma je priprava sladice zelo enostavna je pa nebeško dobra.

oro in sirtaki24. junija 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Zaplešimo pajduško oro in sirtaki
Društvo Doli je pod okriljem MDPM Ajdovščina, ki gosti prostovoljca iz Makedonije Aleksandara Blaževskega organiziralo v Dvorani Edmunda Čibeja v Lokavcu plesno delavnico. Tokrat sem se odločila, da sem se tudi sama preizkusila v tem plesu. Na videz zelo enostaven ples, ko pa poskusiš se pokaže čisto drugačna slika. Pajduško oro ni tako problematično, sirtaki pa ima kar nekaj vzorcev, preden se spet ponovi prvi. Profesor geografije in bivši rokometaš Aleksandar Blaževski se je moral tokrat zelo potruditi, ker je moral plesne korake pokazati znova in znova. Všeč mi je bilo, ker mu ni bilo težko in se je prav zabaval z nami, s štirimi odraslimi ženskami.

moc diha25. junija 2014, Dvorana Edmunda Čibeja Lokavec: Moč diha
Podjetje Atum – Ra d.o.o. Ajdovščina je organiziralo predavanje in delavnico »Moč diha« in »Naučimo se dihati« v Dvorani Edmunda Čibeja. Delavnica je bila predvidena v naravi, na njivi Lavanda, toda zaradi slabega vremena smo morali v varno zavetje. Mogoče je bilo tako še boljše, ker je predavateljica Nada Blažko – refleksoterapevtka in bioenergetičarka pripravila projekcijo o dihalnih organih, dihalnih poteh, prenos kisika v kri in okisičenje možganov in notranjih organov. Poslušalke so napravile tudi dihalne vaje, ko dihamo s trebuhom, ko napolnimo z zrakom cela pljuča in na koncu smo vsi še 10 min. neprekinjeno dihali, način, ki bi bil lahko začetek v delavnico »Proces prisotnosti«.

fotografija praksa26. junija 2014, v naravi in na njivi Lavanda, Lokavec: Fotografija v praksi
Društvo DOLI in Vila Lavanda je pod okriljem Samo Trebižan s.p. organiziralo delavnico »Fotografija v praksi«. Z mag. Samom Trebižanom smo bili na njivi Lavanda in fotografirali zelišča, čebelice, ki so se hranile na cvetovih in ostalo naravo. Spodbujal nas je, da moramo napraviti čim več posnetkov, ker samo tako postajaš mojster. S kritikami pa je bil zelo prizanesljiv. Ko fotografiraš s strokovnjakom in poslušaš nasvete, na fotografijo gledaš veliko bolj kritično. Je pa takšen popoldan zelo lepa izkušnja.

Back